Gostili smo 7. srečanje evropske mreže EuroMab Net

 

24. in 25. septebra 2015 smo v Ljubljani gostili 7. srečanje evropske mreže odličnosti EuroMab Net, ki združuje prestižne akademske inštitucije v Evropi ter strokovnjake, ki so pomembno prispevali in še prispevajo k razvoju sodobne medicine (Angleže, Francoze, Hrvate, Italijane, Madžare, Nemce, Nizozemce, Ruse, Slovence, Špance). Prvič se bodo srečanja udeležili tudi kolegi iz ZDA, ki imajo na svoji celini podobno mrežo.

Tema tokratnega srečanja je bila  "Prihodnost monoklonskih protiteles - The future of monoclonal antibodies".

Letošnje srečanje v Ljubljani je posebna čast, saj letos mineva 40 let od podelitve Nobelove nagrade za medicino na področju, o katerem prihodnosti se bomo v Ljubljani letos pogovarjali.

Odkritje monoklonskih protiteles, za katerega je bila podeljena Nobelova nagrada, je bistveno izboljšalo kakovost življenja ljudi, saj smo bili poleg razvoja znanosti v preteklih desetletjih priča razvoju sodobnih diagnostičnih metod ter novih načinov zdravljenja z biološkimi zdravili - velik preboj je bil narejen pri zdravljenju revmatičnih obolenj ter raka.

 

Tudi na Zavodu RS za transfuzijsko medicino smo na tem področju pomembno prispevali tako pri raziskavah kot v diagnostiki in zato postali mednarodno priznani in prepoznavni, na kar smo še posebej ponosni.