Komarji in darovanje krvi

Spoštovani krvodajalci, 

med potovanjem se lahko okužite s katerim od povzročiteljev bolezni, ki se prenašajo s krvjo, zato vas v medicinskem vprašalniku sprašujemo o vaših potovanjih v zadnjih 3 letih. Država ali regija je namreč lahko vzrok, da boste zavrnjeni in boste darovanje krvi morali odložiti za določen čas.

S krvjo se lahko prenašajo naslednji povzročitelji, ki se pojavljajo predvsem sezonsko:

 

1. V času sezone aktivnosti komarjev veljajo posebna merila za izbor krvodajalcev (odklon za obdobje 28 dni po vrnitvi iz Kanade in Amerike, od 1. 5. 2023 pa dodatno še za področja pojava WNV v preteklem ali tekočem letu) oz. uvedemo presejalno testiranje krvodajalcev (predvidoma od junija do konca novembra) na prisotnost virusa Zahodnega Nila (angl. West Nile virus, WNV). Večina okuženih ljudi ne kaže znakov bolezni ali pa imajo znake podobne gripi, kot so vročina, glavobol, bolečine v mišicah in utrujenost. V nekaterih primerih ima lahko bolezen hud potek vključno s prizadetostjo osrednjega živčnega sistema. V primeru, da ste imeli omenjene znake ali ste zboleli, morate darovanje krvi odložiti za 28 dni.

 

2. Virus Zika se v zadnjem letu intenzivno širi v Južni in Srednji Ameriki. V Evropi so posamezni primeri okužbe z virusom Zika pri potnikih, ki so se okužili v času potovanja izven Evrope.

Virus Zika je nedavno odkrit flavivirus, ki se prenaša preko vboda komarja vrste Aedes. Ista vrsta komarja prenaša tudi druge nalezljive bolezni kot so denga in čikungunja. Okuži se lahko vsakdo, ki potuje (ali biva) v območjih, kjer so komarji okuženi z virusom Zika, zato ne morete darovati krvi še 28 dni po vrnitvi iz teh krajev.

Prav tako morate odložiti darovanje krvi za 28 dni, če ste bili v zadnjih 6 mesecih v spolnem kontaktu z osebo, ki je prebolela okužbo z virusom Zika ali prišla iz dežel, kjer poročajo o širjenju virusa.


3. Malarija je vročinsko obolenje. Povzročajo jo paraziti plazmodiji. Je najpogostejša tropska bolezen v večini tropskih in subtropskih držav. Po vrnitvi iz držav z malarijo ne morete krvi darovati 12 mesecev.


4. Vzrok za zavrnitev so tudi druge bolezni, še posebej ob nenadnih izbruhih: npr. ošpice, gripa, ebola, denga..., kjer je čas trajanje zavrnitve odvisen od povzročitelja bolezni.