Ošpice - NUJNO OBVESTILO

Spoštovane krvodajalke in krvodajalci,

zaradi kroženja ošpic vas prosimo, da upoštevate naslednja navodila:


1. ČE STE BILI V KONTAKTU Z OBOLELO OSEBO (potrjene ošpice) oz. SUMITE, DA STE OKUŽENI (se slabo počutite, imate povišano telesno temperaturo, kašelj, vnetje očesnih veznic in/ali izpuščaj na koži) NE PRIHAJAJTE NA ODVZEM KRVI IN ODLOŽITE DAROVANJE ZA 4 TEDNE.


2. V PRIMERU, DA STE OPRAVILI PREVENTIVNO CEPLJENJE PROTI OŠPICAM, MORATE PRAV TAKO ODLOŽITI DAROVANJE KRVI ZA 4 TEDNE.


V primeru, da po odvzemu krvi zbolite ali naknadno ugotovite, da ste bili pred dajanjem krvi v stiku z okuženo osebo, prosimo to čimprej sporočite transfuzijski ustanovi, kjer ste nazadnje dali kri.



Ošpice so akutna, zelo nalezljiva virusna bolezen, za katero je značilna vročina, kašelj, nahod, vnetje veznic in značilen izpuščaj. Ta se pojavi od tretjega do sedmega dneva bolezni najprej na obrazu, nato se razširi po telesu, traja 4–7 dni. Zapleti bolezni se lahko kažejo kot vnetje srednjega ušesa, pljučnica, driska in vnetje možganskega tkiva. Smrtni izid bolezni je relativno redek. Inkubacijska doba pri ošpicah znaša okoli 10 dni. Bolniki postanejo kužni štiri dni pred pojavom izpuščaja in ostanejo kužni do štiri dni po pojavu izpuščaja.

Največje tveganje za okužbo z virusom ošpic imajo osebe, ki so bile v stiku z bolnikom v času štirih dni pred pojavom izpuščaja in štirih dni po pojavu izpuščaja in proti ošpicam niso zaščitene. To so osebe, ki proti ošpicam niso bile cepljene ali so bile cepljene nepopolno, le z enim odmerkom, ošpic niso prebolele in so rojene po letu 1960. Te osebe morajo biti cepljene proti ošpicam čim prej, da se okužba prepreči. Svetujemo, da preverite svoj cepilni status in v kolikor niste bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva, opravite cepljenje in se zaščitite pred ošpicami.

Več o ošpicah in cepljenju si lahko preberete na spletni strani NIJZ oz.  se oglasite na območnih enotah NIJZ.