Praznujemo dan darovalcev krvotvornih matičnih celic

19. september – svetovni dan darovalcev krvotvornih matičnih celic

V Sloveniji vsako leto več bolnikov s krvnimi raki potrebuje nesorodnega darovalca krvotvornih matičnih celic

Vsako leto tretjo soboto v septembru, tokrat 19. 9., praznujemo svetovni dan darovalcev krvotvornih matičnih celic (KMC), ko povsod po svetu darovalcem izrekamo zahvalo.

V prvi vrsti tistim, ki so že darovali svoje celice za presaditev bolnikom s krvnimi raki, slovenskim in tistim iz tujine. Zahvaljujemo se tudi vsakemu posamezniku, ki se je vpisal v register kot potencialni darovalec in izkazal svojo pripravljenost darovati življenjsko pomembne celice bolnikom, za katere je to edina možnost preživetja.

Pri nas je v nacionalni register Slovenja Donor vključenih več kot 20.000 potencialnih nesorodnih darovalcev, ki so tudi del svetovnega registra World Marrow Donor Association (WMDA) in tako del skupnosti več kot 37 milijonov potencialnih darovalcev z vsega sveta. Zaradi obstoja nacionalnega registra Slovenija Donor lahko bolniku tkivno skladnega darovalca iščemo med vsemi vpisanimi v WMDA po celem svetu.

Med vpisanimi v register je tudi znani slovenski radijski voditelj Tim Kores Kori. Kmalu po vpisu je prejel klic iz Slovenija Donor s pojasnilom, da je skladen v tkivnih znamenjih z nekom, ki nujno potrebuje njegove celice.  Odločil se je, da se povabilu k darovanju odzove, zato je postopek stekel. »Dal sem se na seznam, bil sem izbran in nekomu sem pomagal preživetije preprosto povzel svojo odločitev in še dodal: »Daj se na seznam tudi ti, nekaterim bolnikom s krvnimi raki lahko pomagamo le mi.«OBVESTILO ZA JAVNOST

 

Spremljajte nas na: