PRAZNUJEMO DAN KRVODAJALSTVA IN SVETOVNI DAN KRVODAJALCEV

4. JUNIJA praznujemo slovenski dan krvodajalstva. Na ta dan leta 1945 smo v Slovenije odvzeli in konzervirali prvih 19 steklenic krvi.

Krvodajalstvo ima v Sloveniji dolgo in uspešno tradicijo. S prostovoljnimi in neplačanimi krvodajalkami in krvodajalci že dolga leta zagotavljamo zadostne količine varne in kakovostne krvi za naše bolnike.   Krvodajalstvo je področje na katerega smo lahko ponosni tako doma kot v tujini.

Na dan slovenskega krvodajalstva, so podporniki krvodajalske pobude »Daruj energijo za življenje!«, ki poteka s podporo družbe Petrol d.d., Ljubljana v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije in Zavodom RS za transfuzijsko medicino, pripravili že četrto vseslovensko krvodajalsko iniciativo, kar kaže na njeno prepoznavnost in priljubljenost. Letos poteka pod sloganom »Ohranite mirno kri in jo raje darujte tistim, ki jo zares potrebujejo«. Osnovni namen je spodbujanje solidarnosti, strpnosti, medsebojnega spoštovanja, ki so tudi temelji krvodajalstva.

 

 

14. junija vsako leto države po vsem svetu praznujejo Svetovni dan krvodajalcev. Namen praznika je širi zavedanje o pomembnosti varne krvi in krvnih pripravkov ter se zahvaliti vsem prostovoljnim krvodajalcev, ki s svojim nesebičnim dejanjem rešujejo življenja. Letošnji Svetovni dan krvodajalcev se osredotoča na »varno kri za varnost mamic«. Svetovni dan krvodajalcev smo praznovali na 25. tradicionalnem srečanju v Veržeju. Dogodka se je udeležil predsednik države g. Borut Pahor.

Dan krvodajalstva in svetovni dan krvodajalcev je priložnost za zahvalo vsem krvodajalcem, organizatorjem, izvajalcem, podpornikom krvodajalstva .... Zato: HVALA VAM!