Praznujemo svetovni dan darovalcev krvotvornih matičnih celic

21. 9. 2019

Rešiti življenje z darovanjem krvotvornih matičnih celic (KMC) je veliko altruistično dejanje. Ko gre za nesorodne darovalce, je to  poseben zgled nesebičnosti, empatije in spoštovanja človeškega življenja. Pri nas je v nacionalni register Slovenija Donor vključenih več kot 20.000 nesorodnih potencialnih darovalcev. Ker v soboto, 21. septembra obeležujemo svetovni dan darovalcev KMC se v imenu Zavodu Republike Slovenije za transfuzijsko medicino (ZTM) in Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo zahvaljujemo darovalcem KMC po celem svetu. Zahvala vključuje  tudi vse potencialne darovalce, ki so vpisani v svetovni register. Zaradi njih se bolnikom povečujejo možnosti preživetja. 

Poseben poklon in zahvalo pa je darovalcem letos izkazal tudi slovenski glasbenik Zlatko. V svojem glasbenem stilu je darovalce povzdignil med heroje.


 

21. septembra po celem svetu izrekamo zahvalo darovalcem krvotvornih matičnih celic (KMC). V mislih imamo v prvi vrsti tiste, ki so že darovali svoje celice za presaditev bolnikom s krvnimi raki, pa tudi tiste, ki so se v register vpisali kot potencialni darovalci. Darovanje KMC je izjemna oblika pomoči sočloveku, saj je nemalokrat njihova presaditev edina možnost za preživetje bolnika. Za darovanje se lahko odločijo bolnikovi sorodniki , ki žal zaradi tkivne neskladnosti z bolnikom mnogokrat niso primerni darovalci. V primeru nesorodnih darovalcev se slednji prostovoljno vključijo v register potencialnih darovalcev in se v primeru tkivne skladnosti z bolnikom lahko odločijo za darovanje KMC.

Pri nas je v nacionalni register Slovenja Donor, ki deluje v sklopu Zavoda Republike Slovenije za transfuzijsko medicino, vključenih več kot 20.000 potencialnih nesorodnih darovalcev, ki so prek slovenskega tudi del svetovnega registra WMDA (World Marrow Donor Association) in tako del skupnosti več kot 35 milijonov potencialnih darovalcev z vsega sveta. Zato lahko bolniku tkivno skladnega darovalca iščemo med vsemi vpisanimi v WMDA po celem svetu. Register Slovenija Donor se je v preteklih dveh letih znatno povečal, kar gre pripisati uspešni kampanji Daj se na seznam. Kampanjo sta ob 25. obletnici registra skupaj izvedla Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino in Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L, ki je takrat tudi praznovalo  10. obletnico delovanja. V slabem letu  promocijske kampanje se je v register vpisalo več kot 3.500  potencialnih darovalcev, ki so bolnikom s krvnimi raki prinesli novo upanje.

Daj se na seznam: kar z domačega fotelja

Prav tako pomemben rezultat kampanje je tudi večje zavedanje oziroma ozaveščenost splošne javnosti o tej problematiki, saj si tako stroka kot bolniki prizadevamo, da bi vpis v register postal redna aktivnost mlajšega dela populacije. Energija kampanje Daj se na seznam tako še ni pošla; potencialne darovalce še naprej osveščamo in vabimo, da se dajo na seznam. Vsi, ki so pripravljeni postati darovalci, lahko to storijo kar od doma, tako da najprej obiščejo spletno stran registra Slovenija Donor ali kampanje “Daj se na seznam”, se seznanijo s tem, kdo je lahko darovalec in v primeru, da se z njim lahko poistovetijo, naročijo paket za vpis.

Zahvala darovalcem in vsem, ki so na seznamu

Ob prazniku darovalcev KMC se zahvaljujemo vsem darovalcem, slovenskim in tistim iz tujine, ter vsakemu posamezniku, ki je z vpisom v register kjerkoli na svetu izkazal svojo pripravljenost darovati življenjsko pomembne celice.  Hvala vsem, ki ste del slovenskega registra Slovenija Donor – vsi vi ste heroji bolnikov s krvnimi raki, saj obsežnejši kot je register darovalcev, večja je možnost, da bomo našli bolniku tkivno skladnega in  tako ustreznega darovalca.

Poseben poklon in zahvalo pa je darovalcem letos izkazal tudi slovenski glasbenik Zlatko. V svojem glasbenem stilu je darovalce povzdignil med heroje in jim skupaj z zahvalo ZTM in Združenja L&L izkazal svoje spoštovanje. Vabljeni k ogledu  videa na: https://www.youtube.com/watch?v=jeviwMe6nwE&feature=youtu.be

 

Natalija Lampreht, Zavod RS za transfuzijsko medicino, Zlatko, Kristina Modic, Slovensko društvo za limfom in levkemijo