Praznujemo svetovni dan krvodajalcev

 

Letošnje praznovanje nacionalnega praznika združujemo s svetovnim dnevom krvodajalcev, ker se je Slovenija pridružila mednarodni krvodajalski kampanji MISSING TYPE (Manjkajoča črka),  katere osrednji namen je ozavestiti javnost o vsakodnevni potrebi po oskrbi bolnikov s krvjo ustrezne krvne skupine.

Nosilci izvirne kampanje MISSING TYPE so pozvali podjetja, da iz svojih logotipov odvzamejo črke A, 0, B in AB, ki predstavljajo krvne skupine. Na ta način so opozorili na pomembnost krvnih skupin in zagotavljanje zadostnih količin krvi.
V slovenski različici  smo kampanjo nadgradili in poosebili. Predstavili smo redne  krvodajalce ter hvaležne prejemnike, ki jim je darovana kri omogočila zdravljenje ali celo rešila življenje. Iz njihovih imen smo umaknili črke, ki predstavljajo krvne skupine. To so črke, ki rešujejo življenja.

Praznik krvodajalstva in krvodajalcev  ter osmo nadaljevanje krvodajalske pobude Daruj energijo za življenje smo obeležili 14. junija ob svetovnem dnevu krvodajalstva z novinarskim dogodkom na Zavodu RS za transfuzijsko medicino.



Na novinarski kmonferenci so se predstavili tudi reševalci, ki so opozorili na povečane potrebe po krvi v spomladanskem in poletnem času, ko slovenske ceste beležijo več prometnih nesreč. Reševalci na motorjih so zelo ranljiva skupina v prometu, obenem pa pomagajo ponesrečencem v prometnih nesrečah; nekateri med njimi so tudi krvodajalci.