PREBOLEVNIKI COVID 19 - VABLJENI K SODELOVANJU


Prebolevniki COVID – 19,

v krvi imate morda edinstveno zdravilo.
Vabimo vas, da sodelujete pri zdravljenju bolnikov s COVID – 19 v prihodnje.


Na podlagi dosedanjih izkušenj zdravljenja drugih koronavirusnih okužb (SARS, MERS) je prebolevniška plazma možno in učinkovito zdravilo tudi za COVID 19, saj  skrajšuje čas hospitalizacije in zmanjšuje umrljivost.  Prav zato je tudi v Sloveniji pomembno, da omogočimo zdravljenje bolnikov s hiperimunsko prebolevniško  plazmo COVID-19 (v nadaljevanju HCP). Samo z darovanjem plazme/krvi, ki vsebuje specifična protitelesa in jo imate osebe, ki ste prebolele COVID – 19, lahko pridobimo to zdravilo.

Zbiranje plazme/krvi je za transfuzijsko službo reden in utečen postopek, priprava krvnega pripravka pa standardna storitev. Program zbiranja HCP se bo izvajal v skladu z vsemi načeli in postopki, ki veljajo pri krvodajalcih, kjer je v ospredju skrb za varnost darovalca in varen odvzem krvi kot tudi zagotavljanje varne in kakovostne komponente krvi za prejemnika. Pri HCP so potrebne le dodatne preiskave, ki bodo določile vsebnosti protiteles SARS CoV-2  in omogočile spremljanje prebolevnosti in njihovo analizo (nevtralizacijski in serološki test). HCP plazma bo uporabljena za zdravljenje bolnikov s COVID – 19  ali za nadaljnje raziskave, povezane s COVID – 19. V primeru, da protiteles SARS CoV-2  s testi ne bomo potrdili, bo plazma uporabljena za druge bolnike. Transfuzijska služba bo podatke, zbrane v okviru programa HCP, varovala in obdelovala v skladu z varovanjem osebnih podatkov in določili GDPR. 

V primeru, da ste pripravljeni  sodelovati in darovati plazmo/kri za  zdravljenje bolnikov  nam prosim to sporočite na mail: plazma@ztm.si ali nas  pokličite na telefon 030 485 510  vsak delovnik od 8. do 13. ure.                

V imenu transfuzijske službe, bolnikov in raziskovalcev se vam vnaprej zahvaljujemo.