Svetovni dan darovalcev krvotvornih matičnih celic

 

 

Glavno sporočilo svetovnega praznovanja je zahvala darovalcem krvotvornih matičnih celic (KMC) po celem svetu – nesorodnim darovalcem, sorodnim darovalcem, darovalcem popkovnične krvi, ki so že darovali svoje celice in vsem potencialnim darovalcem, vpisanim v svetovni register, ki so pripravljeni darovati.

Praznovanje je namenjeno ozaveščanju javnosti o potrebi in pomembnosti darovanja KMC, saj je zdravljenje in življenje transplantiranih oseb odvisno od pripravljenosti darovalcev.

Obolelih z malignimi in drugimi boleznimi kostnega mozga, ki jim pri zdravljenju lahko pomaga le ustrezni darovalec, je vsak dan več. Doslej so darovalci s svojimi krvotvornimi matičnimi celicami rešili po svetu na stotine tisoč življenj – v Sloveniji že več kot 200 bolnikov.

Svetovni register BMDW (Bone Marrow Donors Worldwide), v katerega je vključen tudi naš register Slovenija-Donor, trenutno šteje čez 30 milijonov potencialnih darovalcev krvotvornih matičnih celic.

 

 

Slovenski nacionalni register Slovenija-Donor ima skoraj 18.000 članov, združuje nesorodne darovalce KMC in tako omogoča iskanje bolniku tkivno skladnega darovalca. Tkivna skladnost je ključnega pomena za uspešno transplantacijo. S sodelovanjem s svetovnim registrom darovalcev KMC je iskanje mogoče tudi med darovalci iz vsega sveta.

Ker darovalec KMC ne more biti kdorkoli, obsežnejši register pomeni več možnosti, da se med vpisanimi najde bolniku ustrezni darovalec.

Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L, in Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino sta združila moči v kampanji »Daj Se Na Seznam«. Pobuda želi državljane Slovenije spodbuditi k vpisu v Slovenija Donor, register nesorodnih darovalcev krvotvornih matičnih celic (KMC), ki so za bolnike z najtežjimi oblikami krvnih rakov mnogokrat edina možnost za preživetje. S presaditvijo krvotvornih matičnih celic se tako zdravi odrasle in otroke z levkemijo, limfomom, plazmocitomom, mielodisplastičnim sindromom in številnimi drugimi boleznimi. 

Cilj kampanje je Register povečati na 20.000, saj obsežnejši kot je register, večja je možnost, da se bo v njem našel bolniku ustrezen darovalec.

Od letošnje pomladi, ko smo s kampanjo slovensko javnost pozivali k vpisu med potencialne nesorodne darovalce krvotvornih matičnih celic in močni podpori Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, aktivistov projekta EPRUVETKA Društva študentov medicine Maribor ter z aktivacijami na različnih fakultetah v Ljubljani in Mariboru, se je v register vpisalo več kot 1.000 posameznikov, starih od 18 do 45 let. 

Z oktobrom pričenjamo z novim valom nagovora in optimistično ambicijo, da do konca leta pridobimo 2.000 novih potencialnih darovalcev.