UKREPI pri krvodajalcih za preprečevanje prenosa SARS-CoV-2

28. 7. 2020


Zaradi zaščite krvodajalcev in zaposlenih ter preprečevanja možnih prenosov bolezni izvajamo prilagojene krvodajalske akcije, na katere vabimo krvodajalce preko sms vabila, v katerem jih prosimo za povratni klic za dogovor o uri prihoda in preverjanju pogojev za darovanje.

 Krvodajalce prosimo, da se odzivajo na vabila Rdečega križa in transfuzijske službe in pridejo na odvzem OB PREDHODNEM DOGOVORU O URI PRIHODA.

Krvodajalci pa se lahko na odvzem naročijo sami, tako da pokličejo na najbljižji transfuzijski center in se dogovorijo o uri prihoda.


ZALOGE KRVI so nizke, vendar takšne, da z njimi pokrivamo potrebe po krvi. Zaloge sprotno in skrbno spremljamo - tako prihod krvodajalcev kot tudi izdajo krvi.

Transfuzijska služba je uvedla dodatne zaščitne ukrepe, s katerimi krvodajalcem in zaposlenim omogočamo varno okolje in varen odvzem krvi. Krvodajalce že po telefonu pred prihodom na odvzem krvi preverimo, če ustrezajo pogojem za darovanje in če nimajo bolezenskih znakov morebitne okužbe. Pred vhodom v prostore, kjer se izvaja odvzem krvi, imamo triažno kontrolno vstopno točko, kjer ponovno preverimo ustreznost in izmerimo telesno temperaturo.


Krvodajalcem se zahvaljujemo za odziv, razumevanje ter upoštevanje vseh preventivnih zaščitnih ukrepov.

Z ukrepi preprečujemo okužbe in širjenje bolezni COVID-19 med ljudmi.
Po do sedaj znanih podatkih se s
transfuzijo krvi bolezen COVID–19 ne prenaša.

Trenutno niste primerni za darovanje krvi:

  • če ste v zadnjih 14 bili v državah, ki niso na seznamu epidemiološko varnih držav,
  • če imate prehlad, kašljate in kihate,
  • imate povišano telesno temperaturo,
  • prebolevate nalezljivo bolezen,
  • ste bili v stiku z obolelo osebo,
  • ste v zadnjih 28 dneh preboleli nalezljivo bolezen. 
 
Za dodatne informacije nas lahko pokličete na 051 389 325.


Krvodajalce prosimo, da nas v primeru
kakršnihkoli znakov bolezni, ki bi se pojavili v 14 dneh po odvzemu krvi obvestijo na krvodajalec@ztm.si oz. nas pokličejo 051 389 325.


Informacije o koronavirusu lahko spremljate na NIJZ.