25 milijonov darovalcev KMC


23. marec 2015



Registri darovalcev krvotvornih matičnih celic s celega sveta so zabeležili 25 milijonov ljudi, ki so se odločili postati potencialni nesorodni darovalci krvotvornih matičnih celic.

To rekordno število članov registrov daje več upanja bolnikom s krvnim rakom, njihovim sorodnikom in zdravstvenim delavcem po svetu.

Vsake tri minute pri nekomu odkrijejo krvnega raka in mnogim izmed obolelih lahko pomaga le ustrezni darovalec. Do sedaj so ti s svojimi krvotvornimi matičnimi celicami rešili na tisoče življenj. Z največjo verjetnostjo bolniku zaradi podobnosti lahko najdemo darovalca v njegovi lastni družini in za tem v lastni populaciji.

Slovenski nacionalni register Slovenija Donor ima 16000 članov. Tisti izmed njih, ki so bili izbrani, so največkrat darovali krvotvorne matične celice za domače bolnike, a ravno tako pomagali tujim, ki so njihovo pomoč potrebovali. Zahvaljujemo se jim s spoštovanjem do njihovega plemenitega dejanja tako kot tudi vsem tujim darovalcem ter vsakemu posamezniku, ki je z vpisom v register kjerkoli na svetu izkazal pripravljenost darovati.