4. junija praznujemo dan slovenskega krvodajalstva in 14. junija svetovni dan krvodajalcev

14. JUNIJ - SVETOVNI DAN KRVODAJALCEV

Svetovni dan krvodajalcev podpirajo tri glavne organizacije, ki so dejavne na področju prostovoljnega in neplačanega krvodajalstva: Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca, Mednarodna federacija krvodajalskih organizacij in Mednarodno transfuzijsko združenje, pridružila pa se jim je tudi Svetovna zdravstvena organizacija.
Na svetovni dan krvodajalcev se bodo združili in ZAHVALILI KRVODAJALCEM.


14. junij*, svetovni dan krvodajalcev, je namenjen:

  • zahvali in javnemu priznanju milijonom prostovoljnih krvodajalcev, ki so prispevali k zdravju in dobremu počutju milijonov ljudi po vsem svetu.
  • predstavitvi dosežkov in izzivov nacionalnih programov preskrbe s krvjo in širjenju dobrih praks in znanj,
  • poudarjanju stalnih potreb po krvi in pomenu neplačanega krvodajalstva za varno transfuzijo krvi,
  • spodbujanju rednega krvodajalstva, še posebej med mladimi in ozaveščanju javnosti ter povečanju nabora krvodajalcev.



HVALA vsem, ki darujete kri. 

 

Več na spletni strani World Blood Donor Day 2024


*14. junija 1868 se je na Dunaju rodil avstrijski zdravnik, patolog in imunolog, Nobelov nagrajenec Karl Landsteiner, odkritelj danes po celem svetu uporabljanega sistema krvnih skupin AB0. Tudi Slovenci pri tem nismo imeli nepomembne vloge, saj je bil dr. Janez Plečnik (brat arhitekta Jožeta Plečnika), soustanovitelj Medicinske fakultete v Ljubljani, prvi človek, pri katerem je bila določena krvna skupina B.


4. JUNIJ - DAN SLOVENSKEGA KRVODAJALSTVA

Novinarski dogodek ob dnevu slovenskega krvodajalstva je bil v Nacionalnem nogometnem centru Brdo, kjer so glavni akterji ZTM, Rdeči križ Slovenije in Zveza nogometnih sodnikov predstavili pobudo

 

Kaj pomeniti biti del nekega moštva? Deliti vrednote, slaviti uspehe in prenašati poraze, se razvijati, si stati ob strani in izpopolnjevati naša življenja. Leto 2024 bo vsekakor v znamenju športa in Slovenija se že veseli nastopov naših moštev.

Biti del krvodajalskega moštva pomeni biti del ogromne družine, ki ima več deset tisoč članov in ki na prvo mesto postavlja skrb za sočloveka in zdravje. Krvodajalsko moštvo je nujno in nepogrešljivo v vseh zdravstvenih programih, kjer se za zdravljenje potrebuje kri in krvne pripravke. Prav tako so za vsako nogometno tekmo nujni in nepogrešljivi nogometni sodniki, letošnji ambasadorji in podporniki krvodajalstva.

Veseli in ponosni smo, da je glavni promotor Slavko Vinčić, eden najboljših slovenskih nogometnih sodnikov, ki je 1. junija 2024 sodil finalno tekmo Lige prvakov.

Krvodajalstvo so podprli tudi drugi nogometni sodniki in sodnice. Podpora krvodajalstvu Zveze nogometnih sodnikov Slovenije je izredno pomembna, saj nogometne sodnice in sodniki predstavljajo pozitivne vrednote, kot so sodelovanje in odgovornost ter seveda zdrav življenjski slog, saj je prav zdravje prvi pogoj za darovanje krvi in ustrezno zdravljenje bolnikov.