Odziv Zavoda RS za transfuzijsko medicino na medijsko poročanje

Ljubljana, 31. 1. 2024


Nepotrebne in izkrivljene polemike v medijih prof. dr. Sama Zvera ustvarjajo popolnoma napačno podobo ZTM in njegovega dela. Upravičeno sumničavi javnosti, predvsem pa v prid altruističnemu in solidarnostnemu krvodajalstvu in v bran svojemu strokovnemu delu, navajamo resnična in preverljiva dejstva:


ZTM ne izčrpava UKC Ljubljana – stroške UKC pokrije ZZZS v celoti
: Prof. dr. Samo Zver, predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo v UKC Ljubljana, že dalj časa prek medijev sistematično sproža neutemeljene dvome in širi neresnice o delovanju Zavoda RS za transfuzijsko medicino (ZTM). Očitki dr. Zvera, da ZTM izčrpava UKC Ljubljana z domnevno previsokimi cenami materialov in storitev ter njegovo navajanje domnevno 12-milijonske razlike v cenah, so neresnični.  


ZTM krvi ne prodaja
, ampak bolnišnicam zaračuna le storitve, ki jih je treba opraviti za zagotavljanje varne, kakovostne ter ustrezne krvi za zdravljenje bolnikov. Darovana kri je neprecenljiva in nenadomestljiva, vendar je za ustrezno zdravljenje s krvjo potrebno opraviti številne postopke odvzema, predelave, shranjevanja in testiranja krvi. Izvajajo jih strokovnjaki, zaposleni na ZTM, z najsodobnejšimi aparaturami in opremo. To so stroški storitev, ki so zajeti kot cena krvi. Zato ponovno poudarjamo, da darovane krvi ne obravnavamo kot tržno blago ampak kot dragoceno dobrino, ki zdravi in rešuje življenja.


Cene materialov in storitev ZTM so med najnižjimi v Evropi
: ZTM je član Združenja transfuzijskih služb Evrope (EBA) in po analizi, ki je bila opravljena med državami članicami združenja, so cene krvnih komponent v Sloveniji med najnižjimi v Evropi.


Cene storitev ZTM-ja določa in odobri Ministrstvo za zdravje:
Dr. Zver ob očitkih na račun poslovanja ZTM-ja navaja napačne podatke o cenah storitev ZTM-ja in pa storitev UKC-ja, ki jih poravnava Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (vse stroške dobi UKC Ljubljana povrnjene).

V obdobju med 2013 in 2023 so se cene zdravstvenih storitev UKC Ljubljana, kamor sodijo tudi stroški komponent krvi, povečale za 51 odstotkov, cene komponent krvi, ki jih ZTM zaračunava UKC Ljubljana, pa za 23,3 odstotka. 

Zaradi različnega odstotka povečanja cen je razlika med nabavno ceno komponent krvi in storitvijo, ki jo je UKC LJ zaračunal ZZZS-ju v višini 27,7 odstotka, ostala v UKC Ljubljana. Še večja je razlika pri cenah diagnostičnih in terapevtskih storitev ZTM, ki so se v desetih letih povišale samo za 5,6 odstotka.

Razlika med 5,6-odstotnim povišanjem cen storitev ZTM in 51-odstotnim povišanjem cen storitev UKC Ljubljana je občutna in nepravična.

Na Ministrstvo za zdravje, ki je regulator delovanja ZTM-ja in ki tudi določa cene materialov in storitev, že dlje časa naslavljamo argumente in pojasnjujemo očitke, ki smo jih deležni s strani UKC Ljubljana. ZTM posluje skladno s predpisi in navodili ustanovitelja in nikakor ne določa svojih cen samovoljno. Čas je, da se ministrstvo aktivneje vključi v reševanje nastale situacije in da vzpostavi način oblikovanja cen, ki bo sprejemljiv in pravičen za vse.

 

ZTM v številkah

Letno sprejmemo okoli 65.000 krvodajalcev, pripravimo okoli 120.000 enot komponent krvi, kar je 70 odstotkov potreb zdravstva v Sloveniji. 

Letno, v okviru zagotavljanja varne krvi, opravimo več kot 320.000 diagnostičnih preiskav na povzročitelje bolezni, ki se lahko prenašajo s krvjo. 

Za paciente opravimo več kot 350.000 različnih diagnostičnih preiskav za zagotavljanje varne transfuzijske terapije, zagotavljanje skladnih presaditev tkiv in organov, za nosečnice v okviru antenatalnih programov ter preiskave za določitev povzročiteljev bakterijskih in virusnih bolezni. 

V letu 2023 smo v okviru terapevtskih storitev opravili 1058 terapevtskih aferez pri pacientih, od tega 89 na kliničnih oddelkih oz. intenzivnih enotah. Poleg tega smo izvedli 49 afereznih postopkov pri zdravih darovalcih z namenom priprave celičnih terapij. V ambulanti smo obravnavali 1334 pacientov, ki so potrebovali terapevtski odvzem krvi.

Poleg standardnih celičnih terapij za področje transplantacij in regenerativne medicine smo pripravili tudi 3 tehnološko visoko zahtevne celične pripravke na aparatu Prodigy (CMV, SARS-CoV-2 in adenovirus specificni limfociti).