Praznujemo svetovni dan darovalcev KMC

 


Ob 15. septembru, svetovnem dnevu darovalcev krvotvornih matičnih celic in svetovnem dnevu limfoma se Zavod RS za transfuzijsko medicino ter Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L, zahvaljujeta vsem darovalcem krvotvornih matičnih celic (KMC), tako domačim kot tudi tujim, da so darovali del svojih krvotvornih matičnih celic bolnikom s krvnim rakom in jim tako rešili življenje. Zahvala gre tudi vsem potencialnim darovalcem, ki z vpisom v register Slovenija Donor izkazujejo pripravljenost darovati življenjsko pomembne celice.

 

video: HVALA VSEM, KER STE NA SEZNAMU!

 

 

 

Glavni namen svetovnega praznovanja je zahvala darovalcem krvotvornih matičnih celic (KMC) po celem svetu – nesorodnim darovalcem, sorodnim darovalcem, darovalcem popkovnične krvi, ki so že darovali svoje celice za presaditev bolnikom. Zahvala gre tudi vsem potencialnim darovalcem, vpisanim v nacionalne registre in preko njih tudi v svetovni register, ki so pripravljeni darovati KMC.

Praznovanje je namenjeno tudi  ozaveščanju javnosti o potrebi in pomembnosti darovanja KMC, saj je zdravljenje in življenje bolnikov odvisno od pripravljenosti darovalcev. Žal je obolelih z malignimi in drugimi boleznimi , ki jim pri zdravljenju lahko pomaga le ustrezni darovalec,  vsak dan več. Pripravljenost pomagati bližnjemu z darovanjem KMC žal vedno ne zadostuje za uspešno presaditev. Predpogoj za to je namreč, da med prejemnikom in darovalcem ni neskladnosti v tkivnih znamenjih. Zato obsežnejši kot je register darovalcev, večja je možnost, da bomo našli bolniku tkivno skladnega in  tako ustreznega darovalca.

 

Prispevek RTV Slovenija 1: Darovanje KMC rešilo več kot 200 ljudi (16. 9.)

 

 

Svetovni register BMDW (Bone Marrow Donors Worldwide), v katerega je vključen tudi naš nacionalni register Slovenija-Donor, ki deluje v sklopu Zavoda RS za transfuzijsko medicino,  trenutno šteje več kot 33 milijonov potencialnih darovalcev  KMC. Z vključitvijo nacionalnega registra v BMDW je iskanje ustreznega darovalca za slovenskega bolnika mogoče med potencialnimi darovalci iz vsega sveta.

V Slovenija Donor je trenutno vpisanih več kot 20 000 potencialnih darovalcev. K vidni širitvi registra je v zadnjem letu pripomogla uspešna kampanja “Daj se na seznam” , ki sta jo skupaj izpeljala Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo ter Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino. Odzivnost številnih potencialnih darovalcev na kampanjo je čudovita novica predvsem za naše bolnike, ki potrebujejo zdravljenje s presaditvijo krvotvornih matičnih celic.  Kampanji energija še ni pošla in vpisi se nadaljujejo. Vsi, ki so pripravljeni postati darovalci lahko to storijo kar od doma tako, da najprej obiščejo spletno stran registra Slovenija Donor ali kampanje “Daj se na seznam”, se seznanijo s tem, kdo je lahko darovalec in v pimeru, da se z njim lahko poistovetijo, naročijo paket za vpis.

 

 _

Vid Valič, Kristina Modic, Natalija Lampreht

Ob prazniku darovalcev KMC se zahvaljujemo vsem darovalcem, tudi tujim, ter vsakemu posamezniku, ki je z vpisom v register kjerkoli na svetu izkazal svojo pripravljenost darovati življensko pomembne celice.