Sodelujemo v akciji RADI PIŠEMO Z ROKO

 

Zavod RS za transfuzijsko medicino se pridružuje akciji "Radi pišemo z roko". Krvodajalke in krvodajalce bomo prosili, da nam z roko napišejo svoje misli ob darovanju krvi.

Pisanje z roko je več kot uporaba pisala. To je fina motorična spretnost, ki jo ohranjamo z vajo, tj. s pisanjem. V pisni komunikaciji se je v zadnjih desetih letih zgodila prava mala revolucija. Vedno več tipkamo s tipkovnico in vedno manj pišemo z roko. To ni dobro. Nevrologi  in pedagogi opozarjajo, da je za celovit razvoj osebnosti potrebno misliti s celo glavo. S tem želijo povedati, da je potrebno angažirati levo in desno polovico možganov. V levi domujejo logika, dejstva, sistemi, analitika, v desni možganski polovici pa domišljija, ustvarjalnost, intuicija in tudi pisanje z roko. Ko futurologi govorijo o četrti industrijski revoluciji in o delovnih mestih prihodnosti, opozarjajo na to, da bodo roboti, avtomatizacija, umetna inteligenca, prevzeli veliko delovnih mest, a predvsem tista, ki so povezana z rutinskimi deli. Računalnik ne more v celoti nadomestiti človeka. Nima zdrave pameti.  Namreč, težko je avtomatizirati delo, kjer je potrebno veliko domišljije, ustvarjalnosti, strateškega razmišljanja. Računalniki so dobri za optimiziranje, ne pa za postavljanje ciljev. Prihodnost človeškega dela  je torej v ustvarjalnosti in domišljiji.

 

Pisanje z roko je izvirna človekova dejavnost. Nihče ne piše tako kot vi. Zato Društvo Radi pišemo z roko spodbuja učitelje, starše, mlajše in starejše, da več pišejo z roko in s tem negujejo to lepo fino motorično spretnost.