V Sloveniji imamo izvirne in sodobne pristope pri komuniciranju s krvodajalci

To je sporočilo iz obrazložitve prve nagrade, ki jo je Zavod RS za transfuzijsko medicino prejel na 1. Evropskem kongresu DOMAINE (Donor Health & Management) v Haagu (3. – 5. september 2014) za predstavitev dosežkov kampanj na področju krvodajalstva, ki so jo prejele Polonca Mali, Suzana Đorđević in Natalija Lampreht. Na konferenci so bili zastopani vsi kontinenti, 47 držav in 250 udeležencev, ki delajo na področju krvodajalstva.


Žirijo smo prepričali z več primeri dobre prakse z zavidljivimi rezultati. Eden od teh je vključitev družbeno odgovorne organizacije Petrol d.d. v vzpodbujanje in promocijo krvodajalstva, kar je pripomoglo k uspešnemu razvoju novih pristopov na področju krvodajalstva in k učinkovitejšemu uravnavanju zalog krvi. Sodelovanje  med ZTM, Rdečim križem Slovenije in Petrolom se je začelo pred štirimi leti z akcijo "Daruj energijo za življenje!", v okviru katere je bila razvita spletna aplikacija, ki prikazuje stanje trenutnih potreb in zalog krvi po posameznih krvnih skupinah. S prikazovanjem trenutnih potreb in zalog krvi na spletnih straneh www.ztm.si in www.daruj-kri.si smo v Sloveniji prešli na višjo raven organiziranja krvodajalcev, kar pomeni, da imamo prihod krvodajalcev organiziran po trenutnih potrebah. Z omenjenimi pridobitvami sedaj tudi krvodajalci sami aktivno sodelujejo ter pomagajo pri uravnavanju zalog krvi in preskrbi s krvjo.

 

Spletna stran omogoča tudi rekrutiranje bodočih krvodajalcev, le ti pa si lahko na istem mestu naložijo tudi mobilno aplikacijo »Daruj kri«, ki jih opomni, kdaj lahko ponovno pridejo na odvzem krvi, prikazuje trenutne potrebe po krvi, krvodajalske akcije in njihovo lokacijo ter delovni čas. Mobilna aplikacija pa je bila v reviji Monitor aprila 2014 izbrana med 10 najbolj opaženimi aplikacijami.


Mobilno aplikacijo smo razvili v okviru mednarodnega projekta BESSY (Blood Ethical Good For Social Capital and Safety), kar dokazuje, da smo uspešni tudi pri črpanju evropskih sredstev.

Žirijo so predstavnice Zavoda prepričale tudi s predstavitvijo Facebook strani »Daruj kri«, ki že četrto leto uspešno povezuje vse podpornike krvodajalstva, saj omogoča in spodbuja živahen dialog med obstoječimi in bodočimi krvodajalci, strokovno in širšo javnostjo.

Skupna prizadevanja ZTM, RK Slovenije in Petrola na področju krvodajalstva so bila že večkrat nagrajena, med drugim tudi s prestižno mednarodno nagrado Zlato pero (Golden Quill), tokratno priznanje pa le še potrjuje dobro strokovno delo in izbiro učinkovitih pristopov.

 

Takšnih rezultatov nikoli ne bi dosegli brez nesebičnega udejstvovanja vseh podpornikov krvodajalstva, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.