Dan darovalcev krvotvornih matičnih celic - 16. 9. 2023

Vsako leto tretjo soboto v septembru, letos bo to 16.9., praznujemo dan darovalcev krvotvornih matičnih celic "World Marrow Donor Day" (WMDD), ko povsod po svetu darovalcem izrekamo zahvalo.

- Društvo bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije (BKB),
- Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo in
- Nacionalni register darovalcev krvotvornih matičnih celic (KMC) Slovenija Donor
se zato s hvaležnostjo obračamo na vse plemenite osebe iz Slovenije in tujine, ki so darovale KMC bolnikom s krvnimi in nekaterimi drugimi boleznimi ter jim tako podarile možnost, da nadaljujejo svoje življenje.


Hvala tudi vsem, ki so z vpisom v register Slovenija Donor in svetovni register WMDA (World Marrow Donor Association) izkazali pripravljenost pomagati bolnikom z vsega sveta v primeru, ko bi ti potrebovali zdravljenje s KMC.


Želja posameznika pomagati na žalost ni dovolj. Za uspešno presaditev KMC morata imeti bolnik in darovalec enaka ali čim bolj podobna tkivna znamenja.  Ker je med nesorodnimi osebami v večini primerov težko najti tkivno skladne posameznike, smo v WMDA, katerega član je tudi Slovenija Donor, zbrali več kot 40 milijonov prostovoljcev, možnih darovalcev KMC. Kljub tako velikemu številu vse svetovne registre še nadalje širimo z željo, da bi prav vsakemu bolniku, ki to potrebuje, lahko našli ustreznega darovalca. Zato je vsaka nova oseba, ki se želi vpisati v register Slovenija Donor in ustreza kriterijem za možnega darovalca, vedno dobrodošla.


 

Na pobudo društva BKB so 16. 9. nekateri kraji po Sloveniji obarvali svoje znamenitosti v rdeče (prizor iz Ljubljane)