Praznujemo svetovni dan darovalcev krvtvornih matičnih celic

 Vpis v register krvotvornih matičnih celic naj bo razlog za ples in obratno!


 

17. septembra obeležujemo svetovni dan darovalcev krvotvornih matičnih celic (World Marrow Donor Day). To je dan, ko posebej izkažemo zahvalo vsem, ki so krvotvorne matične celice (KMC) že darovali, in tistim, ki so z vpisom v register Slovenija Donor pokazali pripravljenost, da bi to storili. Na Zavodu RS za transfuzijsko medicino (ZTM), kjer je sedež registra Slovenija Donor, pravijo, da je to priložnost za ples, ki je izraz veselja ob spoznanju, da darovanje KMC lahko nekomu reši življenje. Kako? Ob dnevu darovalcev KMC so nam to povedali kar s plesom.
KMC ples je spodbuda in simpatično navodilo vsem, ki jih vabimo k vpisu v register.

Kako velika je hvaležnost bolnika, ki je prejel KMC in njegovih svojcev je z besedami težko opisati.
Na Zavodu RS za transfuzijsko medicino in Združenju L&L pa pravijo, da hvaležnost in srečo lahko prikažemo tudi s plesom.Zato in tudi ker k vpisu vabijo predvsem mlajše generacije, letošnji svetovni dan darovalcev KMC obeležujejo s t.i. KMC plesom.

Oglejte si ga tukaj
.Ta se pridružuje znanim plesnim kombinacijam in gibom, kot jih poznamo na aplikaciji Tik Tok, in vabi k osvajanju postopka vpisa kot tudi k praznovanju altruizma, nesebičnosti, empatije, ki jih darovalci KMC in vsi, ki so v registru, izkazujejo prebivalcem sveta. 

Mladi, ki se radi spopadate v Tik Tok plesnih izzivih, #DajSeNaSeznam ima enega za vas. Osvojite KMC ples, nato pa vabljeni k vpisu v register Slovenija Donor. Postopek vpisa v register je tako preprost, da ga lahko kar odplešemo, vpis pa opravimo kar iz domačega fotelja.

 Mladi, dajte se na seznam – vpišite se v register Slovenija Donor – vaše celice so mlade in zdrave


Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino v partnerstvu s Slovenskim združenjem bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L, redno izvaja kampanjo #DajSeNaSeznam, s katero nagovarja vse zdrave prebivalce Slovenije, stare med 18 in 40 let, k vpisu v register potencialnih darovalcev KMC Slovenija Donor.

»Ko smo s kampanjo #DajSeNaSeznam pričeli, smo želeli register povečati in ozavestiti javnost o pomenu nacionalnega registra za bolnike doma in v svetu. Širok, obsežen domač register za bolnike, ki potrebujejo presaditev KMC nesorodnega darovalca, pomeni več možnosti za preživetje. Zaradi genetskih značilnosti populacije je ravno v registru Slovenija Donor največ možnosti, da za domačega bolnika v njem najdemo ustreznega darovalca. Večji kot je register, večja je ta možnost. Register je povezan v svetovno mrežo vseh registrov, v katerih za naše bolnike iščemo ustreznega nesorodnega darovalca, kadar tega ne najdemo doma« je pojasnila dr. Blanka Vidan Jeras, vodja registra Slovenija Donor, ZTM.

»Presaditev KMC je v veliko primerih edina možnost za preživetje odraslih bolnikov in otrok z levkemijo, limfomom, plazmocitomom, mielodisplastičnim sindromom in številnimi drugimi boleznimi. V Sloveniji vsako leto presaditev KMC potrebuje kar 50 bolnikov z različnimi oblikami krvnih rakov. Med njimi je vsaj 75 % odstotkov takih, ki darovalca ne morejo najti med sorodniki, zato potrebujejo pomoč registra Slovenija Donor. Anonimni darovalec, prebivalec sveta, je njihovo edino upanje in rešitev,« pojasnjuje Kristina Modic, izvršna direktorica Združenja L&L in dodaja: »Zato je bistveno, da imamo obsežen domač register, kot tudi, da nam odpira poti do svetovnih darovalcev.«