DAROVALCI ORGANOV IN TKIV PO SMRTI

Darovanje organov in tkiv po smrti za namen zdravljenja je odločitev, za katero bi bilo prav, da bi o njej razmišljali za časa življenja in v krogu najbližjih. Vsak človek že za časa življenja lahko svojo odločitev zabeleži kot "oporoko". Izjemno pomembno je, da se o opredelitvi pogovorimo z najbližjimi oz. svojci. Po slovenski zakonodaji se kljub znani opredelitvi pokojnika, postopek darovanja organov ne izvede brez pogovora z najbližjimi. 

Volja posameznika, da po smrti daruje svoje organe, tkiva ali celice za  namen zdravljenja, je lahko zapisana v elektronskem Registru opredeljenih darovalcev organov in tkiv. Podatek o opredelitvi v registru je do smrti posameznika neviden, šele po smrti ga lahko pogleda pooblaščeni zdravnik – transplantacijski koordinator.

Od 29. marca 2004 ima vsakdo, ki želi po svoji smrti darovati za namen zdravljenja, možnost, da svojo odločitev uradno zabeleži pri pooblaščeni osebi na prijavnih mestih v Sloveniji.

****

Glede na trenutno situacijo v povezavi s CORONA VIRUS (SARS-CoV-2) vse, ki bi se želeli opredeliti glede darovanja organov prosimo, da uporabite možnost e-opredelitve preko spletne strani e-Uprava (POSTOPEK), saj smo na Zavodu RS za transfuzijsko medicino začasno prekinili osebne vpise. 

****

Tudi na ZTM lahko podate pisno izjavo o opredelitvi za posmrtno darovanje delov človeškega telesa zaradi presaditve. Postopek je preprost: izpolnite posebno izjavo, pooblaščena oseba preveri identiteto darovalca in jo s podpisom potrdi. Izjavo pošlje v priporočeni pošiljki na zavod RS za presaditve organov in tkiv, Slovenija-transplant.

Več o tem si lahko preberete na spletni strani Slovenija transplant.