Informacijski sistem v transfuzijski službi

 

25 let informacijskega sistema DATEC 


Dne 14. 02. 2015 beležimo 25. obletnico od pričetka delovanja informacijskega sistema (IS) DATEC.

Že v 80. letih prejšnjega stoletja smo na ZTM sami načrtali informacijski sistem in z domačim znanjem izdelali programsko opremo za podporo osnovne delavnosti ZTM.  Poimenovali smo ga z DATEC (Darovalci, Testiranje, Komponente). Uporabili smo operacijski sistem XENIX (predhodnik UNIXa in današnjega LINUXa), ki  je omogočal hkratno delo več uporabnikov na istem računalniku. Takrat je bil večuporabniški sistem še redkost, računalniško omrežje pa nov pojem (zato je podatkovna baza DATEC še danes porazdeljena po lokacijah transfuzijskih ustanov). Med prvimi v Sloveniji smo v IS  uvedli črtno kodo, s katero smo označevali vzorce krvi in krvne komponente, predvsem pa smo  s tem zagotavljali varen vnos podatkov.  IS DATEC je za delovanje potreboval računalniški strežnik, ki ga je bilo potrebno uvoziti iz tujine. Takrat je bil PC 386 z 25 MHz procesorjem in 80 MB trdim diskom vrhunski računalnik. V tistih časih je bilo za legalen uvoz strateške tehnologije potrebno dobiti dovoljenje iz Beograda in podati izjavo končnega uporabnika, ker je zahod po hladni vojni želel preprečiti preprodajo vrhunske tehnologije na vzhod.  Zato je bil uradni nakup računalnika zapleten.

Vsaj pol leta je trajalo, da smo za legalen uvoz iz Beograda pridobili vso potrebno dokumentacijo . Tako opremljeni smo se podali v Avstrijo, kjer smo - po takrat popularnem vzorcu - pri posredniku nabavili računalnik in se na carini z vsemi papirji prijavili za uvoz. Ko je yu-carinik videl najnovejši računalnik, je naše vozilo izločil. Papirjev ni hotel niti pogledati, saj je trdil, da so ponarejeni. Na koncu 'se nas je le usmilil'  in naročil, naj v Duty Free Shop-u nabavimo steklenico viskija in paket cigaret. Vse to naj oddamo na carinskem okencu, potem pa se lahko z računalnikom odpeljemo čez mejo. Tako nam ni ostalo drugega, kot da smo računalnik - kljub vsem papirjem  - 'prešvercali'.

Kot se spodobi, je bil glavni računalnik nameščen v Centru AOP - nasproti direktorjeve pisarne.  Nanj so bila preko RS232 priključkov povezana terminalska delovna mesta. Ker so bile razdalje prevelike,  je zaradi statične elektrike glavni (in edini) računalnik skoraj vsak dan 'zamrznil'. Računalničarje so po telefonu klicali domov tako pogosto, da smo razmišljali o uvedbi dela v turnusu.  Zadevo smo uredili  z antistatično talno oblogo v Centru AOP in z uvedbo tokovnih zank za povezavo terminalov. Sprva je bilo načrtovano, da bo sistem vključeval do 10 terminalov. Danes jih je v DATEC vključeno preko 100.

Dne 14.02.1990 ob 13:46 smo v IS DATEC vpisali prvo naročilnico za kri (SK 0-POZ) in s tem uradno pričeli z uporabo DATEC v redni produkciji 24/7.  Takrat smo temu rekli 'PRIČETEK RESNEGA REŽIMA', danes je v uporabi 'GO LIVE', vendar še ne deluje pri iskanju naslednika DATEC.  

V teku je celovita prenova informacijskega sistema v slovenski transfuzijski službi - t.i.projekt STEISI.