POSTOPEK ODVZEMA POLNE KRVI

Ob vsakem obisku morate imeti s seboj osebni dokument (osebno izkaznico, potni list, ...), ki ga boste predložili ob vpisu.

Po vpisu vam bomo preverili koncentracijo hemoglobina v krvi in vam ob prvem obisku določili orientacijsko krvno skupino AB0. Skupaj bomo pregledali medicinski vprašalnik  ter vam izmerili krvni pritisk. Na podlagi opravljenih meritev in medicinskega vprašalnika se odločimo o primernosti za darovanje krvi. Sam odvzem traja od 5 do 10 minut in praviloma ni boleč. Vbodno mesto naj ostane previto s kompresijskim povojem vsaj dve uri po končanem odvzemu.

 

 

Po odvzemu boste v jedilnici ob prigrizku počakali vsaj 20 minut, da se prepričamo o vašem dobrem počutju po odvzemu.

Na dan odvzema krvodajalcem svetujemo počitek in odsvetujemo težje fizične napore npr. športne aktivnosti, težje delo, delo na višini, potapljanje, maraton... Priporočamo, da poskrbite za večji vnos tekočin in počitek. Telo nadomesti celice v nekaj dneh po odvzemu, tekočino pa že v nekaj urah po odvzemu.

Neželeni učinki darovanja krvi so redki.

Pojavi se lahko omotica, vrtoglavica, slabo počutje, včasih tudi izguba zavesti/kolaps. Ti učinki so prehodni in ponavadi po ustrezni oskrbi krvodajalca (namestitev v ležeči položaj z dvignjenimi nogami, počitek, nadomeščanje tekočine..) povsem izzvenijo.

Na mestu vboda v žilo lahko nastane podplutba ali drugi redki lokalni zapleti (poškodba živca, trmboflebitis, punkcija arterije...).

Prosimo vas, da nas v primeru kakršnihkoli težav ali bolezni po odvzemu krvi obvestite na krvodajalec@ztm.si  oz. po telefonu 01/54 38 113.

NASLEDNJE KRVODAJALSKE AKCIJE

31.03.2020 | ŠPORTNI DOM GAJ/FIS, Kočevje
01.04.2020 | ODPOVEDANO, Ribnica
01.04.2020 | ŠPORTNI DOM GAJ/FIS, Kočevje
02.04.2020 | TVD Partizan, Ribnica
Koledar akcij ...
Krvodajalce krvne skupine O vabimo in prosimo, da nas pokličejo na 051 389 270 ali 051 671 147, da se dogovorimo o prihodu na odvzem. Hvala in ostanite zdravi!