POSEBNI ODVZEMI

PLAZMAFEREZA, TROMBOFEREZA, LEVKOFEREZA...

Afereza je način zbiranja sestavin krvi, pri katerem se odvzeta venska kri ločuje v želene sestavine, ki jih s pomočjo posebne naprave zadržimo zunaj telesa, preostale sestavine krvi pa vrnemo darovalcu.

Faze afereznega postopka (odvzem krvi, ločevanje krvi, zadrževanje želenih sestavin in vračanje preostalih sestavin krvi) se ponavljajo, dokler ne zberemo predvidene količine krvne sestavine.

Z aferezo lahko zbiramo plazmo ali celice. Afereze izvajamo s posebnimi napravami, t.i. plazemskimi ali celičnimi ločevalci.

 

 

 

Zakaj afereza?

Z aferezo lahko krvodajalci darujejo posamezne komponente krvi, ki so namenjene za zdravljenje bolnikov s transfuzijo. Darovalcem lahko z aferezo odvzamemo tudi krvotvorne matične celice (KMC) iz periferne krvi in jih uporabljamo za zdravljenje s presaditvijo celic.

 

Kakšne afereze poznamo?

PLAZMAFEREZA


Plazmafereza je postopek zbiranja plazme, pri katerem krvodajalcu odvzamemo polno kri, izločimo plazmo in vrnemo krvne celice nazaj v krvni obtok, ki ga opravljamo na Zavodu RS za transfuzijsko medicino.  Krvodajalcu odvzamemo 500 do 600 ml plazme. Postopek odvzema plazme traja približno pol ure.

V primeru darovanja plazme po odvzemu polne krvi, mora od odvzema polne krvi preteči vsaj 1 mesec.
Po odvzemu plazme pa se lahko polna kri ponovno daruje po preteku vsaj 1 meseca.

Krvodajalec lahko pride ponovno na odvzem plazme že po dveh tednih.
V enem letu lahko krvodajalec opravi do 24 odvzemov (do 15 litrov plazme).

Zbiranje plazme je namenjeno izdelavi zdravil iz krvi za zdravljenje redkih bolezni (motenj strjevanja krvi in bolezni imunskih pomanjkljivosti). Z izdelavo zdravil iz krvi iz plazme, ki jo darujejo naši krvodajalci, zagotavljamo delno samooskrbo z zdravili iz krvi.

Več informacije: ZLOŽENKA
 

TROMBOCITAFEREZE
Trombocitafereza je postopek zbiranja trombocitov (krvnih ploščic), pri katerem krvodajalcu odvzamemo polno kri, izločimo trombocite, raztopljene v plazmi, ter vrnemo preostale krvne celice in  plazmo v krvni obtok. Postopek odvzema trobmocitov traja približno eno uro. V krvi darovalca se odvzeti trombociti nadomestijo v nekaj urah. Ponoven odvzem lahko opravimo po enem mesecu.

 

LEVKOCITAFEREZA
Levkocitafereza je postopek zbiranja levkocitov (belih krvničk), pri katerem iz odvzete polne krvi izločimo levkocite, raztopljene v plazmi, ter vrnemo preostale krvne celice in plazmo v krvni obtok krvodajalca. Levkocitaferezo lahko naravnamo na zbiranje določene vrste belih krvničk, granulocitov, limfocitov ali enojedrnih celic, ki so vir KMC.
 

ERITROCITAFEREZA
Eritrocitafereza je postopek zbiranja eritrocitov (rdečih krvničk), pri katerem krvodajalcu odvzamemo polno kri, izločimo eritrocite ter vrnemo preostale krvne celice in plazmo v krvni obtok. Ponoven odvzem lahko opravimo po 6 mesecih.

 

Kdo lahko daruje komponente krvi z aferezo?

Komponente krvi lahko z aferezo darujejo zdravi, polnoletni krvodajalci, ki so vsaj enkrat darovali kri, ne da bi nastali neželeni zapleti, oz. darovalci, ki so se prijavili za prostovoljne darovalce KMC. Pri tem morajo izpolnjevati pogoje, ki veljajo za darovalce polne krvi.

 

Kako poteka odvzem z aferezo?

Zaradi posebnosti afereznega postopka načrtujemo datum in uro njegovega izvajanja vnaprej. Pred odvzemom krvodajalec prejme v branje informacijski material o afereznem odvzemu in izpolni medicinski vprašalnik. Nato zdravnik odloči o njegovi ustreznosti za odvzem z aferezo. Za dostop do žile se uporablja sistem z eno ali dvema iglama. Postopek traja od pol ure (plazmafereza) do 90 minut (trombocitafereza) .

Vbodno mesto naj ostane previto s kompresijskim povojem vsaj dve uri po končanem odvzemu.

 

Kako ravnati pred aferezo?

Na dan afereznega odvezma priporočamo, da so darovalci spočiti, zjutraj pred odvzemom naj vsekakor zaužijejo lahek, nemasten obrok (čaj, kruh, marmelada).

 

Neželeni učinki afereznega postopka

Med afereznim postopkom so možni podobni zapleti kot pri darovanju polne krvi. Na mestu vboda v žilo lahko nastane podplutba ali lokalni zaplet, splošni zapleti so slabost, omotica ali vrtoglavica zaradi zmanjšanja krvnega tlaka. Pri aferezi se odvzeta polna kri meša z antikoagulansom, ki veže kalcij, zato vračanje sestavin v krvi z antikoagulansom lahko pri darovalcu sproži pomanjkanje kalcija v krvi z znaki, kot so mravljinčenje v prstih na rokah in nogah, okoli ust in na glavi. V hujših primerih tudi krči v mišicah. Ti znaki zelo hitro izzvenijo, ko upočasnimo postopek afereze ali po zaužitju raztopine kalcija oz. infuziji kalcija.