Postopek odvzema COVID plazme

Zbiranje plazme/krvi  je za transfuzijsko službo reden in utečen postopek, priprava krvnega pripravka pa standardna storitev.

Program zbiranja hiperimunske prebolevniške plazme (HCP) se izvaja v skladu z vsemi načeli in postopki, ki veljajo pri krvodajalcih, kjer je v ospredju skrb za varnost darovalca in varen odvzem krvi kot tudi zagotavljanje varne in kakovostne komponente krvi za prejemnika.

Primeren čas za darovanje HCP je 4 -6 tednov od začetka bolezni, odvisno od potek bolezni in vašega zdravstvenega stanja. 

Plazmo zbiramo s postopkom, imenovanim plazmafereza, pri katerem krvodajalcu s pomočjo aparata odvzamemo polno kri, izločimo plazmo in vrnemo krvne celice nazaj v krvni obtok. HCP plazmo pa lahko pridobimo tudi iz polne krvi prebolevnika. Polno kri predelamo v komponente krvi - plazmo namenimo zdravljenju covid bolnikov, medtem ko z eritrociti in trombociti, v okviru redne preskrbe s krvjo, oskrbimo ostale bolnike. 

HCP plazma bo uporabljena za zdravljenje bolnikov s COVID–19  ali za nadaljnje raziskave, povezane s COVID–19.

Za zagotavljanje kakovostnega pripravka HCP je potrebno opraviti   dodatne preiskave krvi za določitev vsebnosti protiteles SARS CoV-2 (nevtralizacijski in serološki test), kar omogoča spremljanje zdravljenja (prebolevnosti)  in analizo.

V primeru, da protitelesa SARS CoV-2  s testi niso potrjena, bo plazma uporabljena za druge bolnike oz. izdelavo imunoglobulinov. Transfuzijska služba bo podatke, zbrane v okviru programa HCP, varovala in obdelovala v skladu z varovanjem osebnih podatkov in določili GDPR.

 

Pomembne informacije

  • Dan pred odvzemom zaužijete dovolj tekočine.
  • Na odvzem krvi/plazme pridite spočiti, počutiti se morate zdravi, ne prihajajte tešči, obvezno pojejte nemasten obrok, npr. kruh z marmelado, čaj, sadni sok ali kavo.
  • Ženskam odsvetujemo odvzem v času mesečnega perila.
  • Prosimo, da se držite dogovorjene ure prihoda. V primeru odpovedi odvzema nas o tem obvestite po telefonu 030 485 510  ali nam pišite na plazma@ztm.si
  • Celoten postopek od sprejema, pregleda, do zaključka odvzema traja 1 uro.
  • Za odvzem plazme prejmete potrdilo, s katerim lahko uveljavljate pravico do odsotnosti z dela zaradi darovanja krvi .
  • Na dan odvzema svetujemo počitek in odsvetujemo težje fizične napore.  Priporočamo večji vnos tekočin.
  • v primeru kakršnihkoli težav ali bolezni po odvzemu krvi nas o tem obvestite na 051 389 325. 
  • Parkirate lahko na parkirišču Zavoda RS za transfzijsko medicino, ki je dostopno iz Šlajmerjeve ulice. Parkirišča so krvodajalcem na voljo za kovinsko ograjo ekološkega otoka, ob zidu pred zapornico in za zapornico. Parkirišča za krvodajalce so označena z rdečo talno obrobo in opremljena s tablicami na zidu/stebričku. 

Vhod na parkirišče je možen z uporabo domofona pri stebričku ob vhodu in identifikacijo (ime in priimek). Parkirišče je pod videonadzorom in ga nadzoruje varnostnik.