Odvzem GRANULOCITOV

Poleg transfuzij krvi nekateri bolniki potrebujejo tudi transfuzije posebnih krvnih celic, ki jih imenujemo granulociti (vrsta belih krvničk, pomembna za obrambo organizma pred okužbami).

Zdravljenje bolnikov z granulocitnimi pripravki pride v poštev le redko, kadar pa je indicirano, jih je potrebno zagotoviti v čimkrajšem času. Gre za bolnike z oslabljenim imunskim sistemom in okužbo, ki je ni moč obvladati s protimikrobnimi zdravili. Zato potrebujemo krvodajalce, ki so se pripravljeni v primeru potrebe odzvati in z darovanjem granuocitov omogočiti preživetje tem bolnikom.

Granulocitne pripravke lahko darujejo zdrave osebe, stare od 18 do 65 let, ki izpolnjujejo splošna merila za dajanje krvi. Pomembno je, da nimajo kontraindikacij za zdravila, ki jih je potrebno prejeti pred darovanjem granulocitov.

Učinek transfuzij granulocitnih pripravkov je odvisen od prejetega števila celic, zato je pri dajalcu granulocitov potrebna uporaba dveh zdravil, ki povzročita dozorevanje in izplavljanje granulocitov v kri. Uporabljamo granulocitne kolonije stimulirajoči faktor v obliki podkožne injekcije (Neupogen) in tableto kortikosteroida (Medrol). Zdravili lahko povzročita stranske učinke kot so glavobol, bolečine v kosteh, utrujenost, povečan apetit, nespečnost, spremembe razpoloženja, vendar so zaradi nizkega enkratnega odmerka malo verjetni. V kolikor pa se stranski učinki pojavijo, so običajno blage in prehodne narave.

Odvzem granulocitov izvedemo z afereznim postopkom pri katerem krvodajalcu s pomočjo celičnega ločevalca odvzamemo polno kri, izločimo granulocite, preostale krvne celice in  plazmo pa vrnemo v krvni obtok. Postopek odvzema traja približno dve uri v prisotnosti zdravstvenega tima. Več o tem, kako poteka odvzem granulocitov, si lahko preberete TUKAJ.


V kolikor ste pripravljeni pomagati hudo bolnim bolnikom in se vpisati na seznam možnih darovalcev granulocitov, vas vabimo, da nam to sporočite na krvodajalec@ztm.si