SLOVENIJA DONOR

 


19. septembra praznujemo svetovni dan darovalcev krvotvornih matičnih celicV Sloveniji vsako leto več bolnikov s krvnimi raki, tako odralih kot tudi otrok, potrebuje nesorodnega darovalca krvotvornih matičnih celic

Vsako leto tretjo soboto v septembru, tokrat 19. 9., praznujemo svetovni dan darovalcev krvotvornih matičnih celic (KMC), ko povsod po svetu darovalcem izrekamo zahvalo.

V prvi vrsti tistim, ki so že darovali svoje celice za presaditev bolnikom s krvnimi raki, slovenskim in tistim iz tujine. Zahvaljujemo se tudi vsakemu posamezniku, ki se je vpisal v register kot potencialni darovalec in izkazal svojo pripravljenost darovati življenjsko pomembne celice bolnikom, za katere je to edina možnost preživetja.

Slovenija Donor je slovenski register (seznam) nesorodnih oseb, ki so pripravljene darovati krvotvorne matične celice (KMC) za bolnike s krvnim rakom, za katere je presaditev KMC velikokrat edina možnost za preživetje.

Obsežnejši kot je register darovalcev, večja je možnost, da bomo našli bolniku tkivno skladnega. Zato sta Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo in Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino združila moči v kampanji »Daj Se Na Seznam«, ki ozavešča javnost o pomenu nacionalnega registra darovalcev KMC in vzpodbuja k vpisu v Slovenija Donor. Več o kampanji si lahko ogledate na spletni strani "Daj se na seznam".  

Katerikoli izmed darovalcev žal ni primeren za bolnika, ki potrebuje KMC. Da bi KMC lahko presadili, se morata bolnik in darovalec skladati v tkivnih antigenih, imenovanih HLA. To so znamenja, ki jih vsak izmed nas nosi na površini svojih tkiv. Vsaka oseba ima zase značilen nabor tkivnih antigenov HLA, ki se zelo redko ponovi pri drugi osebi. V primeru, ko gre za sorojenca, je verjetnost, da bosta imeli dve osebi enake tkivne antigene, največja in znaša približno 25%. Med osebami, ki si niso v sorodu, pa je  težko najti dve z enakimi tkivnimi znamenji, torej dve tkivno skladni. Samo tkivno skladen darovalec pa lahko pomaga bolniku. Slovenija Donor združuje slovenske nesorodne darovalce KMC in popkovnične krvi, tako da lahko bolniku tkivno skladnega darovalca najprej iščemo znotraj svojih vrst. Vključenost Slovenija Donorja v svetovni register darovalcev KMC Bone Marrow Donors Worldwide (BMDW) pa omogoča iskanje med darovalci z vsega sveta. Le 0.3% od do sedaj vpisanih v Slovenija Donor je tudi dejansko darovalo KMC. Največ teh, kar 43%, je darovalo KMC slovenskim bolnikom. Eden izmed razlogov, da za bolnika ne najdemo primernega darovalca, so premajhni nacionalni registri. Tkivno skladne posameznike namreč lažje najdemo med osebami iste narodnosti, saj so si njihovi geni bolj podobni.