SLOVENIJA DONOR

 


Srčna hvala darovalcem KMC in vpisanim na seznam (novica ob dnevu darovalcev KMC)

Vsako leto tretjo soboto v septembru, letos bo to 16. 9., obeležujemo svetovni dan darovalcev krvotvornih matičnih celic (World Marrow Donor Day). To je dan, ko posebej izkažemo zahvalo vsem, ki so krvotvorne matične celice (KMC) že darovali, in tistim, ki so z vpisom v register Slovenija Donor pokazali pripravljenost, da bi to storili. Na Zavodu RS za transfuzijsko medicino (ZTM), kjer je sedež registra Slovenija Donor, pravijo, da je to priložnost za ples, ki je izraz veselja ob spoznanju, da darovanje KMC lahko nekomu reši življenje. Kako? Ob dnevu darovalcev KMC so nam to povedali kar s plesom.
KMC ples je spodbuda in simpatično navodilo vsem, ki jih vabimo k vpisu v register.

Kako velika je hvaležnost bolnika, ki je prejel KMC in njegovih svojcev je z besedami težko opisati.
Na Zavodu RS za transfuzijsko medicino in Združenju L&L pa pravijo, da hvaležnost in srečo lahko prikažemo tudi s plesom. Zato in tudi ker k vpisu vabijo predvsem mlajše generacije, letošnji svetovni dan darovalcev KMC obeležujejo s t.i. KMC plesom.

Oglejte si ga TUKAJ.Ta se pridružuje znanim plesnim kombinacijam in gibom, kot jih poznamo na aplikaciji Tik Tok, in vabi k osvajanju postopka vpisa kot tudi k praznovanju altruizma, nesebičnosti, empatije, ki jih darovalci KMC in vsi, ki so v registru, izkazujejo prebivalcem sveta. 

Mladi, ki se radi spopadate v Tik Tok plesnih izzivih, #DajSeNaSeznam ima enega za vas. Osvojite KMC ples, nato pa vabljeni k vpisu v register Slovenija Donor. Postopek vpisa v register je tako preprost, da ga lahko kar odplešemo, vpis pa opravimo kar iz domačega fotelja.

 Mladi, dajte se na seznam – vpišite se v register Slovenija Donor – vaše celice so mlade in zdrave

V Sloveniji vsako leto več bolnikov s krvnimi raki, tako odralih kot tudi otrok, potrebuje nesorodnega darovalca krvotvornih matičnih celic Slovenija Donor je slovenski register (seznam) nesorodnih oseb, ki so pripravljene darovati krvotvorne matične celice (KMC) za bolnike s krvnim rakom, za katere je presaditev KMC velikokrat edina možnost za preživetje.

Obsežnejši kot je register darovalcev, večja je možnost, da bomo našli bolniku tkivno skladnega. Zato sta Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo in Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino združila moči v kampanji »Daj Se Na Seznam«, ki ozavešča javnost o pomenu nacionalnega registra darovalcev KMC in vzpodbuja k vpisu v Slovenija Donor. Več o kampanji si lahko ogledate na spletni strani "Daj se na seznam".  Katerikoli izmed darovalcev žal ni primeren za bolnika, ki potrebuje KMC. Da bi KMC lahko presadili, se morata bolnik in darovalec skladati v tkivnih antigenih, imenovanih HLA. To so znamenja, ki jih vsak izmed nas nosi na površini svojih tkiv. Vsaka oseba ima zase značilen nabor tkivnih antigenov HLA, ki se zelo redko ponovi pri drugi osebi. V primeru, ko gre za sorojenca, je verjetnost, da bosta imeli dve osebi enake tkivne antigene, največja in znaša približno 25%. Med osebami, ki si niso v sorodu, pa je  težko najti dve z enakimi tkivnimi znamenji, torej dve tkivno skladni. Samo tkivno skladen darovalec pa lahko pomaga bolniku. Slovenija Donor združuje slovenske nesorodne darovalce KMC in popkovnične krvi, tako da lahko bolniku tkivno skladnega darovalca najprej iščemo znotraj svojih vrst. Vključenost Slovenija Donorja v svetovni register darovalcev KMC World Marrow Donor Association (WMDA) pa omogoča iskanje med darovalci z vsega sveta. Le 0.3% od do sedaj vpisanih v Slovenija Donor je tudi dejansko darovalo KMC. Največ teh, kar 43%, je darovalo KMC slovenskim bolnikom. Eden izmed razlogov, da za bolnika ne najdemo primernega darovalca, so premajhni nacionalni registri. Tkivno skladne posameznike namreč lažje najdemo med osebami iste narodnosti, saj so si njihovi geni bolj podobni.