Avtologne serumske kapljice

Čemu se uporabljajo serumske kapljice?

Serumske kapljice za oči so narejene iz dela bolnikove krvi – seruma. Namenjene so zdravljenju različnih očesnih bolezni, kot so suho oko, očesne erozije in razjede. Serumske kapljice vsebujejo številne snovi, zaradi katerih opravljajo na očesu podobno nalogo kot naše naravne solze. Oko vlažijo ter pospešujejo celjenje poškodb povrhnjice očesa, ki oko ščiti pred zunanjimi vplivi.

Zdravljenje s serumskimi kapljicami vam bo predpisal lečeči zdravnik – oftalmolog, pripravili pa jih bomo na Zavodu Republike Slovenije za transfuzijsko medicino (v nadaljevanju ZTM), kjer boste serumske kapljice tudi prevzeli.

 

Kakšen je postopek odvzema krvi?

Kri vam bomo odvzeli na ZTM na enak način kot krvodajalcem – prostovoljcem. Na podlagi anamneze, podatkov o preteklih boleznih, sedanjem zdravstvenem stanju in rezultatih osnovnih laboratorijskih preiskav bo zdravnik, odgovoren za odvzem krvi, presodil, ali ste primerni za odvzem krvi za pripravo kapljic za oči. Kadar je tveganje za zdravje ob odvzemu večje od koristi, bo zdravnik odvzem odsvetoval. Odvzem avtologne krvi bo zdravnik odsvetoval tudi v primeru aktivne bakterijske okužbe, hude anemije, hujših obolenj srca in nekaterih drugih obolenj. Celoten postopek odvzema traja približno 30 minut, po odvzemu pa sledi še okrepčilo in počitek v prostoru, ki je namenjen krvodajalcem.

 


Kako ravnati pred odvzemom krvi?

Na dan odvzema krvi vam priporočamo, da ste naspani in spočiti, prav tako svetujemo, da pred odvzemom zaužijete zdrav, nemasten obrok (čaj, kruh, marmelada, sadje, kosmiči …).

 

Kakšni zapleti so možni po odvzemu krvi?

Lahko se pojavi prehodno znižanje krvnega tlaka z vrtoglavico in omotico. Na mestu odvzema se lahko pojavi podplutba, redko pride do vnetja. Resni zapleti po odvzemu avtologne krvi, ki bi zahtevali dodatno zdravljenje in zdravniško pomoč, so zelo redki.

 

Katere aktivnosti lahko po odvzemu krvi opravljate?

Priporočljivo je, da na dan odvzema počivate in zaužijete dosti tekočine. Po odvzemu lahko vozite avto, če se počutite popolnoma dobro. Če se po odvzemu ne počutite dobro ali ste v dvomih glede svojega zdravja, se obrnite na zdravnika, ki je sodeloval pri odvzemu. Če opravljate poklic, kjer obstaja tveganje za vaše zdravje in zdravje drugih (poklicni voznik, delo na višini ...), se po odvzemu posvetujte z zdravnikom, kdaj lahko delo ponovno varno opravljate. Prav tako je priporočljivo, da se izogibate težjim fizičnim obremenitvam in športnim aktivnostim, ki zahtevajo večje fizične napore.

 

Kako bomo pripravili kapljice?

Kapljice za oči bomo pripravili iz dela vaše krvi – seruma. Pred pripravo kapljic bomo vašo kri testirali, da se prepričamo, da ne vsebuje povzročiteljev hepatitisa B, hepatitisa C, HIV in sifilisa. Iz krvi bomo nato s posebnim postopkom centrifugiranja ločili serum, ga razdelili v ampule ter zamrznili. Preverili bomo tudi, ali so kapljice mikrobiološko ustrezne (t.j. ne vsebujejo bakterij ali gliv, ki bi lahko povzročile okužbo).

Kapljice ne vsebujejo ničesar drugega kot vaš lastni serum.

 

V katerem primeru vaše krvi ne bomo uporabili za pripravo kapljic?

V večini primerov ni omejitev za pripravo kapljic. Včasih pa se lahko zgodi, da je priprava kapljic otežena ali onemogočena – razlog so večinoma težave v postopku priprave kapljic ali prisotnost povzročiteljev bolezni v vaši krvi.

V vsakem primeru vas bo o težavah obvestil lečeči oftalmolog, s katerim se boste tudi dogovorili za nadaljne postopke.

 

Kako in kdaj prevzamem kapljice na ZTM?

Serumske kapljice boste prevzeli na ZTM. O terminu prevzema serumskih kapljic za oči se boste dogovorili na ZTM ob odvzemu krvi. Ta termin je odvisen od vrste napotitve lečečega zdravnika: kapljice boste v nujnem primeru prevzeli naslednji dan po odvzemu, sicer pa čez približno 10 dni.

 

Kako prenesem kapljice od ZTM do doma?

Ampule serumskih kapljic so položene v dve manjši srebrni škatli, zaviti v vrečko. Te so shranjene v ledu v zunanji stiroporni embalaži.

Ker je pomembno, da kapljice ostanejo ves čas zamrznjene, jih najkasneje v osmih urah od prevzema shranite v domači zamrzovalnik. Doma odstranite srebrne škatle z ampulami iz velike stiroporne škatle ter jih takoj shranite v zamrzovalnik pri temperaturi -18 0C ali nižji.

Pazite tudi, da se vam med transportom stiroporna embalaža ne prevrne.

 

Kako doma shranjujem zamrznjene kapljice?

Serumske kapljice shranjujete v domačem zamrzovalniku pri temperaturi -18 0C ali nižji.

 

Kako pripravim kapljice za vsakdanjo uporabo?

Vsak dan vzemite eno ampulo iz srebrne škatle ter jo zaprto položite na čisto površino (npr. jedilno mizo). Vsebina ampule se bo v nekaj minutah stalila. Pred uporabo vedno najprej preverite, ali so kapljice res odtaljene - v ampuli ne sme biti kristalov. Če jih v pripravku opazite, pustite ampulo na sobni temperaturi še nekaj minut. Ampulo lahko tudi nežno stisnite  - če je vsebina mehka, je pripravek staljen.

 

Kako shranjujem odprto ampulo kapljic?

Odprte ampule ne pokrivajte, temveč jo odprto shranite v gospodinjskem hladilniku.

Pazite, da se del ampule, s katerim si kapljate serum v oči, ničesar ne dotika! Najlaže boste to naredili tako, da ampulo postavite v manjši kozarček ali skodelico tako, da del ampule, s katerim si aplicirate serum, gleda navzgor.

 

Ampulo po uporabi takoj shranite v gospodinjskem hladilniku pri +4 oC za največ 24 ur od odprtja. Po tem času jo zavrzite med navadne gospodinjske odpadke ter po navodilih odtajajte novo ampulo s kapljicami.

 

 Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na spodnjih telefonskih številkah oz e-naslovu.

 

Center za kriobiologijo

Oddelek za terapevtske storitve

Tel. št.: 01 5438 100; 01 5438 314

Elektronski naslov: ots@ztm.si

 

OPOZORILA PO ODVZEMU

 

Večina ljudi se po odvzemu dobro počuti. Če začutite omotico, slabost, vrtoglavico, šumenje v ušesih ali se začnete nenadno potiti, je to lahko znak, da se vaše telo še ni povsem prilagodilo na zmanjšani volumen krvi. V takšnem primeru takoj prenehajte z vsemi aktivnostmi, uležite se in počivajte, dokler se ne boste počutili bolje.

 

S pitjem večje količine tekočin boste hitreje nadomestili tekoči del odvzetega volumna krvi. Priporočamo vam da na dan odvzema krvi spijete do 2 litra tekočin.

 

Če bi iz mesta odvzema začeli krvaveti, preprosto dvignite roko nad glavo in za 10 do 15 minut neprekinjeno rahlo tiščite na mesto krvavitve, dokler se krvavitev ne ustavi.

 

Včasih se na mestu odvzema pojavi temna podplutba. Izginila bo v nekaj dneh in naj vas ne skrbi.

 

Običajno se mesto odvzema zaceli brez zapletov. V kolikor bi se na tem mestu pojavila rdečina in bi vas bolelo, se posvetujte z vašim osebnim zdravnikom ali zdravnikom, ki je sodeloval pri odvzemu krvi.