Avtotransfuzija

Kaj je avtotransfuzija?

Avtotransfuzija pomeni transfuzijo avtologne (lastne) krvi, pri tem sta dajalec in prejemnik ena in ista oseba, kar pomeni, da je bolnik sam sebi krvodajalec. Poznamo pred, med in pooperativno avtotransfuzijo.

 

 Kdaj se priporoča predoperativna avtotransfuzija?

Predoperativna avtotransfuzija je največkrat indicirana pri načrtovanih kirurških posegih, ortopedskih posegih, pri bolnikih z redko krvno skupino ali pri bolnikih s specifičnimi protitelesi. Prav tako jo izvajamo pri nosečnicah, pri katerih je visok riziko krvavitve ob porodu.

 

 Kakšne so prednosti avtologne krvi?

Transfuzija avtologne krvi pri prejemniku ne sproži nastajanja protiteles proti sestavinam tuje krvi. Na takšen način se izognemo morebitni senzibilizacji bolnika z dajalčevimi antigeni. Prav tako pri transfuziji avtologne krvi ni tveganja za prenos okužbe z virusi (virus hepatitisa B, C, virus HIV), ki se prenašajo s krvjo. S transfuzijo avtologne krvi se zmanjša možnost za nastanek hemolitične, febrilne ali alergične reakcije zaradi vnosa tuje krvi v telo, prav tako ni zavrnitvene reakcije.

 

Kdo lahko daruje kri za predoperativno avtotransfuzijo?

Načeloma lahko kri za avtotransfuzijo daruje vsakdo, ki je sposoben za operacijo. Znotraj tega pa obstajajo merila za izbor bolnika za avtotransfuzijo. Bolniki morajo biti dobrega splošnega zdravja pred predvideno planirano operacijo. Predoperativni odvzem se lahko izvede pri starejših osebah, mladostnikih in otrocih. O primernosti za odvzem krvi za avtotransfuzijo bo presodil zdravnik, ki je odgovoren za odvzem krvi. Na podlagi anamneze, podatkov o preteklih boleznih, sedanjem zdravstvenem stanju in rezultatih osnovnih laboratorijskih preiskav bo zdravnik presodil, ali ste primerni za odvzem krvi za avtotransfuzijo. Kadar je tveganje za zdravje ob odvzemu ali vračanju avtologne krvi večje od koristi, bo zdravnik odvzem odsvetoval. Odvzem avtologne krvi bo zdravnik odsvetoval tudi v primeru, kadar je pri bolniku znana ali verjetna okužba z virusom hepatitisa in/ali okužba z virusom HIV, aktivna bakterijska okužba, huda anemija, hematološka obolenja in težja obolenja srca. Odvzem in shranjevanje takšne krvi je namreč v nasprotju z načeli varne transfuzije.

Koliko enot avtologne krvi se lahko daruje?

Bolniku pred načrtovanim operativnim posegom najpogosteje odvzamemo eno do tri enote krvi. Med posameznimi odvzemi mora preteči pet dni, zadnji odvzem pa mora biti vsaj tri dni pred operativnem posegom. Natančno število odvzemov in količino odvzete krvi določi odgovorni zdravnik glede na načrtovano operacijo in zdravstveno stanje bolnika.

 

Kako ravnati pred odvzemom krvi za avtotransfuzijo?

Na dan odvzema krvi za avtotransfuzijo priporočamo, da ste naspani in spočiti, prav tako svetujemo, da pred odvzemom zaužijete zdrav, nemasten obrok (čaj, kruh, marmelada, sadje, kosmiči …)

 

Kje lahko darujete kri?

Kri lahko darujete na Zavodu Republike Slovenije za transfuzijsko medicino in na transfuzijskih centrih lokalnih bolnišnic na podlagi naročila, ki ga izda lečeči zdravnik ali zdravnik specialist, ki vas obravnava.

 

 

 

Kako poteka odvzem avtologne krvi?

Po opravljenem administrativnem sprejemu vas, v kolikor nimate s sabo izvida krvne slike (hemogram), stare do sedem dni, napotimo v laboratorij. Iz laboratorija boste napoteni v ambulanto, kjer vam bomo izmerili vitalne funkcije, sledi izpolnjevanje vprašalnika za bolnike v postopku predoperativne avtotransfuzije in zdravstvena anamneza. Po pregledu in posvetu z zdravnikom, bo zdravnik, ki je odgovoren za odvzem krvi, individualno presodil o vaši sposobnosti za odvzem krvi in o volumnu odvzete krvi. Celoten postopek odvzema traja približno 30 minut, po odvzemu pa sledi še okrepčilo in počitek v prostoru, ki je namenjen krvodajalcem.

 

Kakšni zapleti so možni po odvzemu?

Lahko se pojavi prehodno znižanje krvnega tlaka z vrtoglavico in omotico. Na mestu odvzema se lahko pojavi podplutba, redko pride do vnetja. Resni zapleti po odvzemu avtologne krvi, ki bi zahtevali dodatno zdravljenje in zdravniško pomoč, so zelo redki. 

 

Katere aktivnosti lahko po odvzemu krvi opravljate?

Priporočljivo je, da na dan odvzema počivate in zaužijete dosti tekočine. Po odvzemu lahko vozite avto, če se počutite popolnoma dobro. Če se po odvzemu ne počutite dobro ali ste v dvomih glede svojega zdravja, se obrnite na zdravnika, ki je sodeloval pri odvzemu. Če opravljate poklic, kjer obstaja tveganje za vaše zdravje in zdravje drugih (poklicni voznik, delo na višini ...), se po odvzemu posvetujte z zdravnikom, kdaj lahko delo ponovno varno opravljate. Prav tako je priporočljivo, da se izogibate težjim fizičnim obremenitvam in športnim aktivnostim, ki zahtevajo večje fizične napore.

 

Kateri testi se opravijo na odvzeti enoti krvi? 

Ob vsakem odvzemu se vaša kri testira na prisotnosti označevalcev okužb, ki se prenašajo s krvjo. S presejalnim testiranjem ugotavljamo, ali ste se kdaj okužili z virusom hepatitisa B, hepatitisa C ali virusom HIV. Okužba s temi virusi lahko poteka brez znakov bolezni, povzročitelji pa ostanejo v krvi še dolgo časa po preboleli bolezni. V primeru pozitivnega rezultata boste o tem zaupno obveščeni in dobite nasvete glede dodatnih testov in pregledov.

 

Kaj če bom potreboval več ali manj krvi, kot je bom daroval?

Neuporabljene enote avtologne krvi ne bomo uporabili za drugega bolnika, ampak jo bomo na ustrezen način izločili. V primeru, da boste potrebovali več krvi, kot smo je zbrali, boste potrebno manjkajočo količino krvi prejeli od krvodajalcev.

OPOZORILA PO ODVZEMU

 

      Večina ljudi se po odvzemu dobro počuti. Če začutite omotico, slabost, vrtoglavico, šumenje v ušesih ali se začnete nenadno potiti, je to lahko znak, da se vaše telo še ni povsem prilagodilo na zmanjšani volumen krvi. V takšnem primeru takoj prenehajte z vsemi aktivnostmi, uležite se in počivajte, dokler se ne boste počutili bolje.

      S pitjem večje količine tekočin boste hitreje nadomestili tekoči del odvzetega volumna krvi. Priporočamo vam pitje zadostne količine tekočine (do 2 litra).

      Če bi iz mesta odvzema začeli krvaveti, preprosto dvignite roko nad glavo in za 10 do 15 minut neprekinjeno rahlo tiščite na mesto krvavitve, dokler se krvavitev ne ustavi.

      Včasih se na mestu odvzema pojavi temna podplutba. Izginila bo v nekaj dneh in naj vas ne skrbi.

      Običajno se mesto odvzema zaceli brez zapletov. V kolikor bi se na tem mestu pojavila rdečina in bi vas bolelo, se posvetujte z vašim osebnim zdravnikom ali zdravnikom, ki je sodeloval pri odvzemu krvi.