SISTEMI ZA TRANSFUZIJO KOMPONENT KRVI

Vse komponente krvi morajo biti transfundirane skozi sterilne transfuzijske sisteme z vgrajenim 170–200 µm mrežnim filtrom. Filtri prestrežejo mikro–strdke, ki nastanejo v komponentah krvi med shranjevanjem. Sisteme pripravimo za transfuzijo po pravilih asepse.

Sistemi omogočajo transfuzijo komponent krvi na prosti pad ali s pomočjo infuzijskih črpalk. Najpogosteje se uporabljajo transfuzijski gravitacijski sistemi. V pediatriji so to sistemi z dodanim delom za natančno odmerjanje količine komponent krvi v mililitrih. Sisteme za pospešeno aplikacijo uporabljamo v primeru masovnih krvavitev in ob hemoragičnem šoku. Med večjimi operativnimi posegi uporabljamo avto–transfuzijo prek zbiralnika za kri (Cell Saver).

Trombociti in plazma se lahko transfundirajo prek običajnega transfuzijskega sistema kot eritrociti ali prek posebnega sistema za trombocite. Ta je krajši in ima manjšo komoro s filtrom, tako da je površina za lepljenje plazemskih beljakovin in trombocitov manjša.

Pred transfundiranjem trombocitov je potrebno transfuzijski sistem ovlažiti z 0,9-odstotno raztopino NaCl, pred transfundiranjem eritrocitov in plazme pa to ni potrebno.