COVID-19 in darovanje kvi

 

V primeru, da ste se  cepili z z mRNA cepivom (Pfizer/BioNTech - Comirnaty in COVID-19 Vaccine Moderna) ali vektorskim cepivom (AstraZeneca - Vaxzevria, COVID-19 Vaccine Janssen) lahko darujete kri že naslednji dan (24 ur), če niste imeli neželenih učinkov po cepljenju (t.j. bolečin na mestu cepljenja, povišane telesne temperature, utrujenosti…).
v primeru, da nimate informaciije o vrsti cepiva, lahko kri darujete čez 4 tedne.

Pogoji za ostala cepljenja si lahko pogledate TUKAJ.

 

V primeru, da ste preboleli covid lahko krvi darujete 28 dni po prvih znakih okužbe oz. 14 dni po popolni ozdravitvi (razen simptomov kot so npr. izguba vonja, okusa, kašelj.., ki lahko ostanejo dlje časa po bolezni). Počutiti se morate zdravi.

 

TRANSFUZIJA KRVI IN COVID-19

Virus SARS-CoV2 spada med corona viruse, ki za svoj razvoj potrebujejo celice sluznice dihal in je virus, ki se s krvjo NE prenaša.

Prav tako se s krvjo ne prenaša cepivo, saj vse nukleinske kisline v cepivih (na osnovi mRNK, adenovirusov, plazmidov) obstanejo v krvnem obtoku le začasno, toliko da sprožijo tvorbo protiteles in s tem  imunski odziv telesa, kar pomeni zaščito pred okužbo oz. težjim potekom bolezni.

Cepiva proti covidu se  v telesu kmalu razgradijo in se s krvjo ne prenašajo.