Potovanje kot vzrok za odložitev darovanja krvi

 

 

Med potovanjem se lahko okužite s katerim od povzročiteljev bolezni, ki se  prenašajo s krvjo, zato krvodajalce v medicinskem vprašalniku sprašujemo o  potovanjih izven Slovenije v zadnjih 3 letih. Država ali regija je namreč lahko vzrok, da boste morali odložiti darovanje krvi za določen čas.

 

 

 

 

 

S krvjo se lahko prenašajo naslednji povzročitelji, ki se pojavljajo predvsem sezonsko:


1. V času sezone aktivnosti komarjev (predvidoma od maja do decembra) ne morete darovati krvi še 28 dni po vrnitvi iz krajev, kjer je bil v preteklem letu ali je prisoten prisoten virus Zahodnega Nila (angl. West Nile virus, WNV).
Za področje S Amerike (ZDA in Kanada) še naprej - neprekinjeno velja odklon krvodajalcev za 28 dni po vrnitvi.
Večina okuženih ljudi ne kaže znakov bolezni ali pa imajo znake podobne gripi, kot so vročina, glavobol, bolečine v mišicah in utrujenost. V nekaterih primerih ima lahko bolezen hud potek vključno s prizadetostjo osrednjega živčnega sistema.

Virus Zika se v zadnjem letu intenzivno širi v Južni in Srednji Ameriki. V Evropi so posamezni primeri okužbe z virusom Zika pri potnikih, ki so se okužili v času potovanja izven Evrope.

Virus Zika je nedavno odkrit flavivirus, ki se prenaša preko vboda komarja vrste Aedes. Ista vrsta komarja prenaša tudi druge nalezljive bolezni kot so denga in čikungunja. Okuži se lahko vsakdo, ki potuje (ali biva) v območjih, kjer so komarji okuženi z virusom Zika, zato ne morete darovati krvi še 28 dni po vrnitvi iz teh krajev.

Prav tako morate odložiti darovanje krvi za 28 dni, če ste bili v zadnjih 6 mesecih v spolnem kontaktu z osebo, ki je prebolela okužbo z virusom Zika ali prišla iz dežel, kjer poročajo o širjenju virusa.

 

2. Malarija je vročinsko obolenje. Povzročajo jo paraziti plazmodiji. Je najpogostejša tropska bolezen v večini tropskih in subtropskih držav. Po vrnitvi iz držav z malarijo ne morete krvi darovati 12 mesecev.

 

3. Vzrok za zavrnitev so tudi druge bolezni, še posebej ob nenadnih izbruhih: npr. ošpice, gripa, ebola, denga..., kjer je čas trajanje zavrnitve odvisen od povzročitelja bolezni.

 

4. Bivanje, operacija, transfuzija krvi v Veliki Britaniji ali Irski v obdobju od 1980 - 1996 (skupno 12 mesecev je vzrok za trajni odklon zaradi Creutzfeldt–Jakobove bolezni. To je oblika motnje v delovanju osrednjega živčevja zaradi naglega in napredujočega propadanja možganskih celic. Kaže se s psihičnimi znaki (spremembe v osebnosti in obnašanju, čustvena labilnost), motnjami spomina, zaznavanja in gibanja (motena koordinacija, nehoteni gibi, krči). Bolezen se v nekaj mesecih ali letih konča s smrtjo. Do sedaj še niso odkrili uspešnega načina zdravljenja.

Od leta 1994 se pojavljajo posamezni primeri nove oblike te bolezni, ki jo povezujejo z izbruhom epidemije »bolezni norih krav« v Veliki Britaniji. V možganih obolelih živali so namreč našli podobne proteinske delce in bolezenske spremembe kot pri novi obliki Creutzfeldt-Jakobove bolezni, zato domnevajo, da je bil izvor okužbe meso okužene govedine.