Vbod klopa

V primeru, da ste imeli vbod/ugriz klopa morate darovanje krvi odložiti za vsaj 14 dni po njegovi odstranitvi. Svetujemo vam, da opazujete mesto vboda na koži kot tudi splošno zdravstveno stanje, ki lahko kažeta na okužbo s povzročiteljem lymsko boreliozo in/ali z virusom klopnega meningoencefalitisa.

Lymska borelioza se pojavlja z različnimi kliničnimi slikami in se običajno prične z značilnimi spremembami na  koži - pojav značilne rdečine v obliki obroča. Pojavi se lahko šele po nekaj dneh ali tednih.

Klopni meningoencefalitis navadno poteka v dveh fazah. Praviloma ni opaznih sprememb na koži na mestu vboda. Prva faza, ki traja teden ali dva po vbodu klopa, se pojavijo gripi podobni znaki: slabo počutje, utrujenost, vročina, bolečine v mišicah, glavobol in prebavne motnje. Sledi prosti interval, ki traja nekaj dni do treh tednov, ko je bolnik povsem brez težav, nato pa nastopi druga faza bolezni z visoko temperaturo, močnim glavobolom, slabostjo in bruhanjem, lahko celo z nezavestjo in smtjo.

Več si lahko preberete na NIJZ.