Kaj so tkivni antigeni HLA in zakaj jih tipiziramo?

Tkivni antigeni HLA (Human Leukocyte Antigen) so izjemno raznolika znamenja, ki se nahajajo na površini celic in tkiv človekovega telesa. Odkrili so jih naključno, ko so poskušali presajati tkiva pri živalih in pri tem opazili zavrnitve presadkov.

Danes vemo, da z njihovo pomočjo telo ločuje lastno od tujega in se brani pred okužbami in drugimi škodljivimi vplivi iz okolja. Veliko število različic HLA in njihovih možnih kombinacij omogoča posameznikom in etničnim skupinam uspešno obrambo pred velikim številom povzročiteljev okužb.

 

 

Presajanje organov in tkiv, kamor štejemo tudi krvotvorne matične celice (KMC),  ni naraven proces. Pri njem v telo vnesemo tujek in ravno razlike v tkivnih antigenih HLA med darovalcem in prejemnikom povzročajo težave, ki se kažejo kot zavrnitvene reakcije proti presadkom.  Zato moramo pri izbiri parov prejemnik - darovalec presadka s pomočjo določanja ali tipizacije tkivnih antigenov HLA oziroma genskih zapisov zanje ugotoviti in zagotoviti primerno tkivno skladnost, s katero preprečimo ali omilimo zavrnitveno reakcijo, ki bi bila sicer lahko za prejemnika presadka usodna. Pri tem usklajujemo različice genov HLA-A, HLA-B, HLA-C, HLA-DR in HLA-DQ.